Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Εκκλησία της Κύπρου: Διαβάζει το Blog μου, και συμμορφώνεται!..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Stgeorge8876.jpg


Άνευ α-λόγου, αλλά μετά λόγου ορθοδόξου πίστεως!

Από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η είδηση ότι η Εκκλησία του νησιού, αποφάσισε «την επιστροφή στη βυζαντινή τεχνοτροπία, όταν οι ιερές εικόνες απεικόνιζαν μόνο τα πρόσωπα των αγίων, χωρίς την παρουσία ζώων».
Στο πνεύμα αυτό άρχισαν ήδη να αντικαθίστανται από τα τέμπλα των εκκλησιών οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και του Αγίου Μάμαντος.
Αντίθετα με την «παράδοση» (γελοιογραφία), που ήθελε
τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο να ιππεύει ένα άλογο και να σκοτώνει το θεριό με το δόρυ του στρατηλάτη, στη νέα εικόνα, από την οποία θα αντικατασταθεί, και η οποία απηχεί τη βυζαντινή τεχνοτροπία, θα είναι ενδεδυμένος με στολή στρατηγού, χωρίς άλογο, δόρυ και δράκο.
Από την εικόνα του Αγίου Μάμαντος έχει αφαιρεθεί το λιοντάρι και από την εικόνα του Αγίου Δημητρίου φεύγουν το άλογο και το δόρυ.
Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' ανέφερε ότι στη βυζαντινή εποχή οι στρατιωτικοί άγιοι «ήσαν άνευ αλόγου, όπως παρουσιάζονται σήμερα». Όπως εξήγησε, έγιναν αυτές οι προσθήκες για διδακτικούς λόγους, αφού ο περισσότερος κόσμος ήταν αγράμματος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Άγιος Γεώργιος, ο καταραμένος δράκος, και η βασιλοπούλα!!!


Αγαπητή Νίνα, Το μπλογκ μου, λέει πικρές αλήθειες!


Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, με τα πόδια... ξυλόκοτας!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: