Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

«Ορθόδοξοι» Μαριολάτρες!

Ομιλητές από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής ακούστηκαν να μιλάνε για λατρεία της Παναγιάς. Η Παναγία βεβαίως είναι το πιο χαριτωμένο, θεωμένο και τιμημένο πλάσμα του Θεού. Τιμιότερη από τα Χερουβίμ και ενδοξότερη από τα Σεραφείμ ασύγκριτα, αφού αξιώθηκε να γίνει μητέρα του Θεού. Και αξιώθηκε να γίνει μητέρα του Θεού, διότι είχε απαστράπτουσα παρθενική αγνότητα και άλλες αρετές, ταπεινοφροσύνη, πίστη, αγάπη, υπομονή κλπ. Γι αυτό και όλες οι γενεές των ευσεβών ανθρώπων αγαπούν και μακαρίζουν, δοξάζουν και υμνολογούν την Παναγία περισσότερο από όλα τα πρόσωπα μετά τον εν Τιάδι Θεό. Αλλά αντικείμενο λατρείας δεν είναι η Παναγία. Λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό, τον Πατέρα, τον Γιο-Χριστό, και στο Άγιο Πνεύμα. Στην Παναγία ανήκει τιμή, και προσκύνηση με τιμητική και όχι λατρευτική έννοια. Η Γραφή λέει: «Τον Κύριο το Θεό σου να προσκυνήσεις και αυτόν μόνο να λατρεύσεις» (Δευτ. 6:13, Ματθ. 4:10).

Ας προσέχουν λοιπόν όσοι μιλάνε από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και από άλλες βέβαια θέσεις, να μη λένε πράγματα ανορθόδοξα, τα οποία ούτε η Παναγία θέλει, δίνουν δε αφορμή να μας κατηγορούν για Μαριολατρεία. Μαριολάτρες είναι οι Παπικοί, όχι εμείς οι Ορθόδοξοι. Ας προσέχουν δε και οι υπεύθυνοι των εκκλησιαστικών ραδιοφωνικών σταθμών να καλούν ως ομιλητές πρόσωπα σοβαρά και υπεύθυνα.

Πόσο υπεύθυνη είναι όμως και η επίσημη εκκλησιαστική ιστοσελίδα «Μυριόβιβλος»,

http://www.myriobiblos.gr/

(On Line Library of theChurch of Greece)

όταν φιλοξενεί άρθρο του Ανδρέα Καραντώνη όπου αναφέρονται:

http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/theotokos_2002_karantonis.html

«Μα η πίστη προς την Παναγιά και η λατρεία που της δείχνει ο λαός μας, έχει κάτι το ανείπωτο, το γλυκύτατα ανθρώπινο.».

«Άπειροι δεσμοί, ψυχικοί, συναισθηματικοί, λατρευτικοί, δεσμοί πρόληψης, προτίμησης κι' αγάπης, δένουν τον κάθε χριστιανό με καθέναν από τους σεπτούς κατοίκους του χριστιανικού ουρανού.».

«Όμως, πέρα κι' απάνω από τους ατομικούς αυτούς δεσμούς, υπάρχει η κοινή λατρεία όλων προς την Παναγιά.».

«Η Παναγιά είναι μια διαρκής παρουσία του «Θείου», σε κάθε σπίτι, σε κάθε ψυχή.»

«Χίλια πρόσωπα, χίλιες όψεις έχει η Παναγιά, άπειροι μύθοι είναι πλεγμένοι με τη θεία της φύση.».

«Είναι η Θεότης που έσωσε την Κωνσταντινούπολη από τους βαρβάρους στα χρόνια του Ηρακλείου, όταν της τόνισαν τον κατανυκτικό ύμνο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: